Rezydentura stała w UK

Rezydentura stała w UK
formularz EEA(PR)

Jak uzyskać stałą rezydenturę w Wielkiej Brytanii?
Rezydentura Stała w UK

Jako specjaliści oferujemy Wam profesjonalnie przetłumaczony na język polski formularz rezydenta stałego, najnowsza wersja: EEA(PR) 05/2018. Nasi specjaliści dokonali starań, aby wszystko było zrozumiałe i przejrzyste dla każdego. Nie potrzebujesz pomocy z zewnątrz. Oferujemy profesjonalnie przetłumaczony formularz z wiernie odzwierciedloną formą z oryginałem angielskim. Dzięki temu sam szybko i łatwo możesz go wypełnić. Pamietaj, że każdy źle wypełniony formularz jest odrzucany przez Home Office (trzeba ponownie zapłacić 65 funtów), dlatego lepiej korzystać z pomocy polskiego wzorca formularza i uniknąć dodatkowych błędów i kosztów. W przypadku pomyłki możesz wówczas na spokojnie wiele razy drukować formę i wysłać ją dopiero po upewnieniu się, że nie ma błędów.
Jako jedyni w UK oferujemy dokumentację przetlumaczoną w 100% z zachowaniem najwyższych standardów.

EEA(PR)- European Economic Area (Permanent Residence)- Europejska Strefa Ekonomiczna (Stały Mieszkaniec). Nazwa odnosi się do formularza rządowego uprawniającego do otrzymania statusu stałego rezydenta w Wielkiej Brytanii.
Kolejnym krokiem jest zdanie egzaminu państwowego na obywatela UK i otrzymanie paszportu brytyjskiego. Aby pobrać formularz tylko w wersji angielskiej można skorzystać ze strony: Apply for a document certifying permanent residence or permanent residence card: form EEA (PR)
Dlaczego warto już teraz pomyśleć o stałej rezydenturze?
Przede wszystkim groźba wyjscia UK z UE, utrata bądź ograniczenia wielu świadczeń socjalnych house benefit, children benefit etc..., kłopoty z utrzymaniem lub otrzymaniem wymarzonej pracy, ograniczenia przemieszczania się w przypadku wyjścia Wielkiej Brytanii z UE (ponowne wprowadzenie wiz) oraz możliwości ograniczenia wielu innych aspektów prawnych i administracyjnych.
Aby uniknąć pomyłek przedstawiamy Państwu wzorzec pierwszej strony formularza w języku angielskim. Jest to najnowsza i oryginalna wersja formularza, obiowiązująca od - wersja rządowa:05/2018. Teraz, aby poprawnie wypełnić samodzielnie formularz - bez pośredników, wystarczy sciągnąć z naszej strony obie wersje - polską i angielską i spokojnie uzupełnić dane. Na podstawie wzorca polskiego wypełniasz i wysyłasz wniosek angielski.

EEA(PR)-formularz na stałego rezydenta w Wielkiej Brytanii

O rezydenturę stałą możemy ubiegać się po 5 latach legalnego pobytu na wyspach. Zazwyczaj większość z rezydentów stara się później o obywatelstwo - paszport brytyjski. Aby uzyskać prawo stałego rezydenta, powinieneś wypełnic formularz EEA(PR) i odesłać go do określonego urzędu państwowego wskazanego w tym formularzu.
Nie ma konieczności przebywania nieprzerwanie w UK przez 5 lat, ale okres przerwy nie może wynosić więcej jak 12 miesięcy i musi być usprawiedliwiony poważnymi powodami np. ciąża, choroba, nauka/studia, wyjazdy delegacyjne etc...

Niezbędne dokumenty to:

  • dowód tożsamości,

  • 2 zdjęcia paszportowe,

  • dotychczasowe świadectwa pracy, umowa o pracę lub kontrakt,

  • rozliczenia typu pay slips, P45, lub P60, NIN,

  • jeżeli masz stałą pracę dobrze by było otrzymać zaświadczenie od pracodawcy,

  • wyciągi bankowe dokonywanego wynagrodzenia,

  • w przypadku samozatrudnienia: UTR, NIN, wyciągi bankowe,

  • Construction Industry Scheme Card i inne rozliczenia,

  • jeżeli prowadzisz większą działalność gospodarczą w UK to: raport audytowy (u księgowej), faktury,

  • jeżeli uczysz się - niezbędne będą zaświadczenia z uczelni, dodatkowo rachunki potwierdzające stypendium

Jednym słowem "dwa słowa" - im więcej wiarygodnych dokumentów na Twój temat, tym lepiej.
Trzeba pamiętać o tym, że mamy do czynienia z urzędem państwowym i akceptowalne są tylko dokumenty oryginalne.

Aby wysłać formularz EEA(PR) wraz z wszystkimi dokumentami najlepiej proponujemy dokonać wpłaty £65 od razu na poczcie (jest to opłata rządowa niezbędna do rozpatrzenia wzniosku), następnie wysyłamy jako przesyłka polecona lub expresowa. Na stronie www.royalmail.com możesz śledzić drogę przesyłki.
W formularzu masz podane więcej możliwości dokonania opłaty, forma jaką wybierzesz zależy tylko od tego, która z niej będzie dla Ciebie najwygodniejsza. Zapraszamy zatem o zapoznanie się ze szczegółami.
Pamiętaj aby zachować dowód nadania i dokonania wpłaty, może to być poźniej przydante w kontakcie z Home Office.


Formularz wraz z dokumentami wysyłasz na niżej podany adres:

Home Office – EEA applications
PO Box 590
Durham
code:DH99 1AD

Ze względu na obszerną tematykę zapraszamy Państwa do zapoznania się z materiałem bezpośrednio ze strony rządowej Immigration Rules

  • Krok I - rezydentura tymczasowa - otrzymujesz automatycznie po oficjalnie przepracowanym roku pracy.

  • Krok II - rezydentura stała - tu jesteś - zakładamy że już przebywasz i pracujesz 5 lat w UK zgodnie w wymogami. Pobierz i złóż wniosek EEA(PR). Po uzyskaniu tego statusu możesz ubiegać się o obywatelstwo Wielkiej Brytanii.

  • Krok III - Obywatelstwo Wielkiej Brytanii - paszport brytyjski - przystąp i zdaj egzamin z wiedzy o UK oraz zalicz egzamin ze znajomości języka angielskiego. Oczywiście są pewne uprzywilejowane grupy osób zwolnione z egzaminów.

  • Szczegółowe informacje na temat jakie wymogi musisz spełniać aby dostać angielskie obywatelstwo znajdziesz na stronie Becoming a british citizen

  • Aby pobrać test ze znajomości życia w UK wejdź na Life in the UK

  • Jeżeli natomiast chcesz sprawdzić gdzie i jak zdawać egzamin z języka angielskiego wejdź na Approved english language qualifications

Pamiętaj o tym, że tak na dobrą sprawę cały czas jesteś emigrantem w UK i obowiązuje Cię prawo emigracyjne. Nie raz słyszymy słowa typu "Ja już jestem ponad 6 lat, więc należy mi się stała rezydentura automatycznie z urzędu". I tutaj jest własnie przysłowiowy pies pogrzebany. "Należy mi się", a i owszem, ale jak to przekłada się na rzeczywistość? Proszę pomyśleć, w jaki sposób udowodnisz przed urzędnikiem, policją lub w szpitalu, że jesteś stałym rezydentem i należą Ci się pełne prawa?
Są dwie drogi - pierwsza to zrobienie zaświadczenia ( ściągnięcie i wypełnienie formularza EEA(PR) - korzystając z naszej strony ), drugi, ten nadawany z tytułu niby - "automatycznie należy mi się" - przedstawienie wszystkich zaświadczeń, rachunków ( tak jak pay slipów, P45, P60, wyciągów z banku, płatności ) i całą masę innych wymaganych dokumnetów sprzed 6 lat, jednym słowem przedstawienie sterty różnych pism. Trzeba pamiętać, że w wielu instytucjach urzędnik wcale nie ma obowiązku kolekcjonowania teczek pełnych naszych dokumentów sprzed lat. Często odmawia tego typu formy potwierdzenia i odsyła spowrotem po zaświadczenie rządowe - czyli gdzie? - odsyła do formularza EEA(PR), ot co. "Należy mi się" tak naprawdę nijak ma się do rzeczywistości. Warto się nad tym zastanowić wcześniej niż obudzić z przysłowiową "ręką w nocniku".
Zatem dokument potwierdzający status stałego rezydenta uwierzytelnia Twoje pełne prawa, ułatwia załatwienie wszelkich spraw administracyjnych i przyspiesza procesy decyzyjne. Każdy z nas ma wolny wybór, zdecyduj sam, która droga będzie dla Ciebie bądź Twojej rodziny najlepsza.

Pani Agnieszka ma 45 lat. Po rozwodzie zdecydowała, że wyjedzie do UK, by na nowo rozpocząć życie. Poszukując pracy odpowiedziała na ogłoszenie domu opieki na Ealingu w zachodnim Londynie. Ucieszyła się, gdy zaproszono ją na rozmowę. Oferowane pieniądze to £12.50 na rękę, 8 godzin dziennie, wraz z możliwością dalszego doskonalenia zawodowego opłacanego przez pracodawcę. Zatem oferta pracy wydała się bardzo interesująca. Przy rozmowie poproszono Agnieszkę o ID (dowód osobisty lub paszport), prawo jazdy oraz potwierdzenie stałego zamieszkania. Jakże była zdziwiona koniecznością posiadania potwierdzenia stałego zamieszkania. Zapytała się, czy dowód i prawo jazdy - dwa dokumenty tożsamości - nie powinny w zupełności wystarczyć? Manager ośrodka poinformował, że teoretycznie - TAK, ale w praktyce doskonale zdają sobie sprawę, że wiele osób z zagranicy na wschód od Polski używa podrobionych dokumentów takich jak paszporty, dowody, prawo jazdy (szczególnie teraz, kiedy w jednym z tych krajów toczy się wojna domowa i dużo osób szuka nowego miejsca do życia). Dlatego ze wzgledów bezpieczeństwa wymagany jest dokument stałego rezydenta - dokument zweryfikowany przez urząd UK. Grzecznie, ale stanowczo odmówił Pani Agnieszce zatrudnienia, dopóki nie dostarczy właściwego dokumentu. Jest to klasyczny przypadek, kiedy prawo jest prawem, a życie kieruje się własnymi zasadami. Żaden Manager nie zaryzykuje własnej kariery przyjmując nielegalnego emigranta do swojej pracy. Dlatego w przypadku lepszych ofert coraz częściej słyszy się prośbę o dokumenty poświadczające stałe zamieszkanie od 5 lat. Takim dokumentem jest własnie stała rezydentura, którego zaświadczenie uzyskać można wysyłająć formularz EEA/PR do odpowiedniej agendy rządowej. Zastanów się, czy również chcesz stracić szasnę na dobrą pracę? Jeden świstek może odmienić Twój los.

Brexit- gdyby do tego doszło, to przywrócone zostaną wizy. Bez odpowiednich zaświadczeń, że mieszkasz w UK od wielu lat, możesz mieć problemy z powrotnym wjazdem do Zjednoczonego Królestwa Prawa wszystkich emigrantów zostaną zaostrzone - bez względu czy jesteś z UE czy z poza niej. Wielka Brytania zmierza do reform. Brexit jest tylko jednym z ich przejawów. Pamietajmy, że prawo nie działa wstecz, a rezydentura stała wydana przez organ państwowy może nam znacząco ułatwić życie. Jeżeli UK jakimś cudem zostanie w strukturach Unii Europejskiej to i tak zmienią zasady w stosunku do ludności napływowej. Przecież własnie głównym powodem, dla którego brexit ma miejsce to właśnie sprawa emigracyjna. Rezydentrua w znaczącym stopniu zapewni nam nietykalność.

Wyjście UK z UE spowoduje zmianę prawa emigracyjnego. Dotyczyć to będzie również naszych rodaków. Dokument stałego rezydenta będzie wiarygodnym świadectwem, że stanowisz realną część tego społeczeństwa. Wprowadzone zostaną wizy, a Ci ktorzy nie będa posiadać odpowiednich dokumentów zostaną najzwyczajniej deportowani do kraju ich pochodzenia.
W ostatnich dniach przeprowadzono wśród Brytyjczyków sondaż dotyczący wyjścia ich kraju z Unii Europejskiej. Narastające napięcie w Europie ( chociażby przykład Grecji i Węgier ) jest mocnym argumentem przemawiającym za ograniczeniem emigracji. Okazuje się, że większośc obywateli w przypadku pogłębiania się kryzysu opowiada się za wyjsciem ich kraju ze struktur europejskich. Jeżeli tak się stanie, to dokument stałego rezydenta zapewni Ci nietykalność. Nigdy nie wiemy co przyniesie nam przyszłość. Na dzień dzisiejszy nie kształtuje się w zbyt kolorowych barwach. Czy chcesz aby stare przysłowie odnosiło się również do Ciebie?

"Mądry Polak po szkodzie, jeśli prawda nas nie zbodzie, nową przypowieść sobie Polak kupi, że przed szkodą, czy po szkodzie i tak - głupi"

Omiń pośredników - zaoszczędź do £300 na osobę!

Life in The UK Test - obywatelstwo brytyjskie - sprawdź czy zdasz egzamin na paszport brytyjski - darmowa praktyka online - tak jak na egzaminie rządowym

uk border

4 miliony obywateli UE bez prawa do rezydentury?

Prawie połowa obywateli UE może nie otrzymać prawa do stałego pobytu w UK. Kryterium oceny przy uznawaniu stałej rezydentury znacząco wzrośnie po okresie przejściowym. Wielu z nas jeżeli teraz nie postara się o świadectwo może mieć później wiecej problemów z jego uzyskaniem. Zmiana prawa emigracyjnego, zmiana minimum wymogów do spełnienia bez wątpienia będzie miała miejsce. Pamiętajmy, że głównym celem Brexitu było właśnie zaostrzenie polityki emigracyjnej. Całe zamieszanie powstało właśnie w nawiązaniu do napływu niekontrolowanej masy emigrantów z UE jak i poza niej. Dlatego David Cameron wpadł na pomysł przeprowadzenia referendum aby mieć potem argumenty do działania. Rezydentura stała poza paszportem to jedyny dokument zapewniający nietykalność na wyspach.
Na dzień dzisiejszy możesz otrzymać rezydenturę ale po zaostrzeniu wymogów to już nie będzie takie oczywiste. I nie chodzi tylko o przepracowane 5 lat. Jakie kryteria zostaną zaostrzone okaże się juz za pare miesięcy, ale wtedy może być już dla wielu z nas za późno.
Do tego dochodzą jeszcze problemy z przemieszczaniem się. Każdemu z nas łatwiej będzie wyjechać z UK jak potem wrócić. Pamietajmy, że po dwóch latach będą wprowadzone wizy. Czy za każdym razem, kiedy odwiedzisz Polskę, swoją rodzinę lub znajomych będziesz musiał ubiegać się o wizę aby powrócić do UK? To trochę bez sensu - nie sądzisz? Dlatego tutaj zwykły świstek papieru - rezydentura stała - może znacząco ułatwić Ci przekraczanie granicy Zjednoczonego Królestwa.

UK vision & Immigration
Brytyjskie wizy i Immigracja

£65.00 - brak ukrytych kosztów

szybko, sprawnie i bezpiecznie - serdecznie zapraszamy

polska wersja językowa + angielska za darmo

dating site
brytyjski paszport-Life in the UK Test

Sprawdź czy zdałbyś egzamin na obywatelstwo brytyjskie - testy online - praktyka za darmo, tak jak na egzaminie rządowym.

Darmowy Test Online - Obywatelstwo Brytyjskie
Każdy z testów zawiera 24 pytania, masz na to 45 minut, aby zaliczyć trzeba odpowiedzieć poprawnie na 75%.
Zobacz czy zdałbyś egzamin, ćwicz za darmo online aż do skutku. Dzięki naszej stronie doskonale przygotujesz się do ezgaminu, powzoli Ci to zaoszczędzić dużą sumę pieniędzy. Możesz również dokonać zakupu skyptów do nauki za symboliczną opłatą.

UK vision & Immigration
Brytyjskie wizy i Immigracja

£65.00 - brak ukrytych kosztów

szybko, sprawnie i bezpiecznie - serdecznie zapraszamy

polska wersja językowa + angielska za darmo